Prima veste bună despre coronavirus, confirmată: ce s-a întâmplat cu cazurile depistate în 2021

de: Alexandru Puiu
17 02. 2021

Pentru prima oară de la începutul pandemiei de Covid-19, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o veste bună legată de răspândirea infecțiilor în rândul populației.

În ultimele luni, am fost bombardați cu vești proaste în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Numărul tulpinilor noi a crescut de la o săptămână la alta. În continuare, nu avem acces la foarte multe informații legate de apariția virusului în China, iar comisia OMS nu a făcut minuni când a ajuns în Wuhan. Mai mult decât atât, vaccinurile menite să facă minuni în prevenirea răspândirii virusului sunt problematic de găsit. Chiar și în România, multe dintre programări au avut parte de amânări.

Dincolo de aceste constatări triste, ​numărul cazurilor de Covid-19 la nivel global a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv. În plus, de la începutul anului, bilanţul săptămânal al infectărilor aproape că s-a înjumătățit: a anunțat pe Twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conform datelor furnizate de directorul OMS, numărul de cazuri săptămânale a scăzut de la peste cinci milioane în perioada 4-10 ianuarie până la aproximativ 2,6 milioane în 8-14 februarie, scria ANSA, citată de Rador.

„Acest lucru demonstrează că măsurile simple de sănătate publică acționează împotriva #COVID19, chiar și în prezența mutaţiilor virusului – a comentat directorul OMS într-un tweet succesiv. Ceea ce contează acum este modul în care răspundem la această tendință. Focul nu este stins, însă noi i-am redus dimensiunea. Dacă încetăm însă să-l combatem pe toate fronturile, va reveni în forţă”.

Pe lângă vestea îmbucurătoare legată de numărul cazurilor depistate, nu trebuie neglijate persoanele care continuă să-și piardă viața din cauza virusului. Numărul de decese tocmai a depășit 2,4 milioane de oameni la nivel global, în contextul în care erau de doar 2 milioane la 15 ianuarie. Potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, până în prezent s-au înregistrat 2.407.869 decese cauzate de virus la nivel mondial dintr-un total de 109.155.627 de cazuri.